
Geschiedenis van Stichting voor Armen en Wezen
De Stichting voor Armen en Wezen werd opgericht door de broers Bhasker Rewti en Bhai Rewti, afkomstig uit een gezin van negen kinderen.
Hun vader, de heer Sewgolam Rewti (geboren op 7 oktober 1922 in Suriname en overleden op 14 november 2010 in Den Haag), en moeder, mevrouw Sukhradji Gobardhan (geboren op 1 augustus 1926 in Suriname en overleden op 27 november 2008 in Den Haag), waren kinderen van contractarbeiders.
Deze contractarbeiders kwamen na de afschaffing van de slavernij naar Suriname en werkten als kleine landbouwers onder zware omstandigheden.
De armoede en ontberingen die hun ouders ervoeren, motiveerden hen om hun kinderen een betere toekomst te bieden. Hun overtuiging was dat scholing de sleutel was tot verandering. De heer Sewgolam Rewti zei vaak: “Al heb ik enkele dagen geen eten, mijn kinderen moeten naar school.”
Belang van scholing en opvoeding
Geïnspireerd door de leer van Māhārishi Swāmi Dayānand Sarasvati, werden hun ouders sterke voorstanders van onderwijs, zowel voor meisjes als jongens. Ondanks beperkte middelen zorgden zij ervoor dat al hun kinderen scholing genoten. Hun inzet resulteerde in een succesvolle toekomst voor alle negen kinderen. Het gezin emigreerde in 1974 naar Nederland, waar zij hun levenslessen en ethische waarden verder uitdroegen.
Oprichting van de Stichting Armen en Wezen
De ervaring met armoede vormde de drijvende kracht achter de oprichting van Stichting voor Armen en Wezen. Bhasker Rewti stelde het idee voor aan zijn broer Bhai en aan Herman Doerga. Met hun gedeelde visie om sociaal zwakkeren, armen en wezen te helpen, zetten ze zich in om dit plan te verwezenlijken.
Op 17 april 1989 werd de stichting officieel opgericht bij notaris mr. Jan Willem van Golverdinge Schut in Den Haag. Bhasker Rewti nam de rol van voorzitter op zich, Herman Doerga werd secretaris en Bhai Rewti fungeerde als penningmeester. De stichting richt zich sindsdien op het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare groepen en het bieden van kansen aan degenen die het meest nodig hebben.
